SAMLELÅN - FIND LÅN HER

 • Lån op til 75.000 kr
 • Få svar indenfor 30 sekunder
 • Få dit lån straksudbetalt

Ansøg

 • Lån op til 75.000 kr
 • Få svar indenfor 30 sekunder
 • Få dit lån straksudbetalt

Ansøg

 • Lån op til 20.000 kr
 • Få svar på få sekunder
 • Tilbagebetaling på op til 12 måneder

Ansøg

Hvis du har stiftet gæld hos flere kreditorer, har du sandsynligvis gældsposter med høje renter og gebyrer, der koster dig mange penge. Hvis du kan nikke genkendende til dette, kan du med et samlelån skabe mere luft i økonomien. Dette vil resultere i et forøget økonomisk råderum – blot ved at samle dine lån.
Du samler gæld og udgifter i ét lån, hvorfor du kun betaler løbende renter af en gældspost. Et samlelån er ikke blot behjælpeligt med at skabe overblik over dine låne og kreditter. Det hjælper dig også med at afvikle gælden hurtigere. Når du samler din gæld, samles dine månedlige udgifter også i én betaling.
Derved nedsættes dine månedlige udgifter, eftersom de påløbende renter og gebyrer blot forekommer på én gældspost. De mindre udgifter vil resultere i, at du hurtigere bliver gældfri. Vi kan være behjælpelige med at samle dine gældsposter ét sted, hvorfor dine udgifter til disse vil blive minimeret.
Et samlelån er ideelt for dig, hvis du:

 • har flere små eller store lån, der er spredt ud hos flere kreditorer
 • ønsker at samle lån og låne penge flere på én gang
 • gerne vil være hurtigere gældfri
 • vil have ét stort lån, i stedet for flere små
 • vil have mere luft i økonomien, så du får flere penge mellem hænderne

Hvad er et samlelån?

Et samlelån er et lån, der samler alle udestående gældsposter ét sted. Det er en lånetype, du kan optage hos adskillelige låneselskaber. Det hele foregår på nettet, hvor du kan låne op til 500.000 kr. Det er en lånetype, der minder om gældskonsolidering, men dog uden sikkerhedsstillelse i form af et aktiv.
Den hovedsagelige forskel på et regulært forbrugslån og et samlelån er, at du med et forbrugslån tegner en separat gældspost. Et samlelån samler alle dine eksisterende lån ét sted, men kan sagtens kombineres med at tegne yderligere et lån.
Processen er som følgende:
1. Accepterer du et samlelån, vil det respektive låneselskab kontakte dine tidligere kreditorer. Derved overtager de din gæld, som samles ét sted
2. Du skal underskrive aftale med eSKAT, så kreditgiver kan indhente de fornødne oplysninger
3. Efterfølgende skal du ikke foretage andet, end at acceptere det modtagne tilbud. Efter at have gjort dette, klarer dit låneselskab resten. Det inkluderer også papirarbejde og kontakt med forhenværende kreditorer
4. Når din nye aftale træder i kræft, vil du ikke længere være tilknyttet de gamle låneudbydere

Forud for udbetaling af dine midler, foretager låneselskabet en kort forhåndsundersøgelse og -godkendelse af din økonomi. Det gøres med henblik på at undersøge, om du er registreret i RKI, og om du og din økonomi kan kreditgodkendes.

Hvad er refinansiering af lån?

Sammenlægning af nuværende gældsposter kaldes også for refinansiering. Derfor er der ikke forskel på et samlelån og refinansiering af dine nuværende lån. I begge tilfælde handler det om at samle din gæld, ved at etablere ét stort lån. Derved elimineres dine gældsposter hos øvrige kreditorer, og samles hos én ny kreditor.
Som låntager kan du derfor konsolidere dine lån til ét stort. Det handler om at spare penge – både i form af renter og gebyrer. Endvidere undgår du også det besvær, der er forbundet med at holde styr på afbetalingen af flere gældsposter. Dette understreger det faktum, at fordelene ved samlelån er mange.
Med et såkaldt samlelån vil du få flere penge mellem hænderne. Det skyldes, at du kun skal betale udgifterne ved ét lån hos én udbyder. Det står selvfølgelig i kontrast til din forhenværende situation, hvor din gæld var spredt hos adskillelige udbydere. Det er ikke blot dyrere, men også mere besværligt.
Derfor medfører denne lånetype flere fordele, der vil gøre din låneperiode nemmere og billigere. Du bør dog være opmærksom på, at samlelånet ligeledes kan omfatte visse ulemper. Sådanne ulemper bør inddrages i dine overvejelser, da de er afgørende for, hvorvidt det er den rette beslutning for dit vedkommende.

Fordele ved samlelån

Hvis du samler din gæld ét sted, vil du observere, at det resulterer i en lang række fordele. Først og fremmest vil et samlelån medføre, at du får et bedre overblik over din privatøkonomi. Det skyldes, at din afbetaling er minimeret til ét månedligt afdrag, idet du kun skal bekymre dig om én gældspost.

Derfor slipper du for at holde styr på flere forskellige gældsposter, der er spredt ud hos diverse låneselskaber. Det udgør en klar fordel – især for dig, der har mistet overblikket over din økonomi. Er det noget, der plager dig, så kan du få mere ro i sindet, set i forhold til din økonomiske situation.
Udover at overskueliggøre afbetaling af dine lån, er der også økonomiske fordele ved sammenlægning af lån. Hvis du har flere lån hos forskellige udbydere, skal du selvsagt også betale de omkostninger, der er forbundet med hvert af disse lån. Det slipper du dog for, hvis du samler din gæld ét sted.

Opnå besparelser ved sammenlægning af lån

I forbindelse med sammenlægning af din gæld, vil du opnå besparelser. I mange tilfælde er det tilmed store besparelser. Sandsynligvis er det en besparelse, der kommer til udtryk i form af en betydeligt lavere rente. Det skyldes, at idet dine lån samles til ét, vil det samlede lånebeløb blive højere.
Renten er lavere på store beløb, hvorfor udbyderen af samlelånet vil kunne tilbyde en lavere rente, end hvad du hidtil har haft. Derfor vil et samlelån være en billigere løsning. Det er dog ikke blot overblik og besparelser, der følger med, når du refinansierer dine lån, og samler din gæld ét sted.
En yderligere fordel ved samlelånet er, at det giver en vis grad af fleksibilitet. Derfor er det muligt at tilpasse dit lån, så den harmonerer med din økonomiske situation og præferencer. De fleste långivere tilbyder dig de bedst mulige betingelser, såfremt du samler et større lån hos dem.
Eksempelvis vil du kunne fastsætte en favorabel tilbagebetalingstid, der appellerer til dig. Det medfører, at du selv afgør, hvor stort et beløb, du ønsker at betale hver måned. Du kan derfor undgå følelsen af, at du er nødt til at optage et nyt lån, hvis en uventet regning dumper ind ad brevsprækken.
Derfor er der fire overordnede fordele forbundet med et samlelån:

1. Du får et bedre overblik over din privatøkonomi
2. Du får en mere overskuelig tilbagebetaling af din gæld
3. Du får store besparelser, da de månedlige udgifter nedbringes markant
4. Du får en mere fleksibel afdragsordning

Ulemper ved samlelån

På trods af, at samlelån kan være en fremragende løsning for mange, er der dog også visse ulemper, du skal være opmærksom på. Først og fremmest er det ikke alle långivere på nettet, der tilbyder dig denne løsning. Udbuddet er derfor begrænset, set i forhold til udbuddet af øvrige lånetyper.
Derfor kan du være nødsaget til at søge om refinansiering hos en anden udbyder, end den eller dem, du har lån hos på nuværende tidspunkt. Typisk er det udbydere af større lån, der tilbyder samlelån. Derfor kan du ikke forvente, at udbydere af mindre SMS-lån mv., tilbyder sammenlægning af forbrugslån.
Endvidere bør der ikke herske tvivl om, at refinansiering af lån udbydes med henblik på, at udbyderne kan tjene penge. Det er ikke en løsning, der udbydes, for at afhjælpe din gæld. Det kommer til udtryk ved, at det kan være svært at betale lånet ud før tid, da udbyderen vil miste de renter, de ville have tjent.
Indskrevet i aftalen til et samlelån, vil der typisk være indført et højt indfrielsesgebyr. Derfor kan det koste dig dyrt, hvis du ønsker at betale lånet ud. Indgår du en aftale om refinansiering, bør du derfor læse aftalen grundigt igennem, inden du sætter din underskrift. Ellers kan du risikere nogle ubehagelige overraskelser.

Omkostninger forbundet med samlelån

Foruden de gebyrer, der kan forventes at forekomme ved tidlig indfrielse af lånet, er der typisk også andre omkostninger forbundet med refinansiering. Disse omkostninger afhænger dog af den pågældende aftale. Der kan derfor ikke gives specifikke antydninger af de forventede omkostninger forbundet hermed.
I nogle tilfælde vil udbyderen ikke opkræve et indfrielsesgebyr. Derfor skal du udelukkende betale de gebyrer, der kræves i forbindelse med etablering af lånet. Det er typisk stiftelsesgebyrer, administrationsgebyrer og lignende. Dertil skal du også tage højde for den nye rentesats, da renterne selvfølgelig skal betales.
Endvidere er det også værd at bemærke, at sammenlagte lån typisk er bestående af høje lånebeløb. Derfor vil lånets løbetid typisk være længere, end et almindeligt forbrugslån. Derfor går der længere tid, før du har afviklet din gæld. Det kan være ulempe, hvis du har et ønske om at blive gældfri hurtigst muligt.
Et samlelån vil derfor medføre følgende tre ulemper:

1. Du skal betale et højt gebyr, såfremt du ønsker at indfri lånet før tid
2. Du bliver pålagt yderligere omkostninger, da du optager et nyt lån
3. Løbetiden er længere, hvorfor din gældsperiode også forlænges

Er samlelån så en god idé?

Samlelån er ikke nødvendigvis en god idé for alle. Det er en løsning, der muliggør en sammenlægning af dine gældsposter under ét tag. Der er ofte penge at spare, men kun i tilfælde af, at de eksisterende omkostninger overstiger omkostningerne for dit potentielle samlelån.
Betaler du af på gæld hos flere kreditorer, betaler du sandsynligvis månedlige gebyrer og ydelser i massevis. Samler du din gæld hos en enkelt udbyder, samler du også dine ydelser. Derfor skal du udelukkende holde styr på ét månedligt gebyr og én månedlig ydelse – det bør være til at finde ud af.
Derfor anbefales det at forhøre sig hos flere udbydere, da man derved kan udvælge den af de pågældende udbydere, der kan tilbyde de mest favorable vilkår. Det behøver ikke at tage lang tid, for her på siden har vi samlet en komplet oversigt over danske låneselskaber, der tilbyder samlelån.

Hvad koster et samlelån?

Der kan ikke angives en specifik pris på et samlelån. Der er for mange variabler, der skal tages hensyn til. Det økonomiske aspekt af samlelånet varierer derfor en del. Husk desuden, at der også er udgifter ved oprettelse af det nye lån. Antallet og typen af udgifter kan variere, men det forventes at være:

 • Etableringsomkostninger
 • Administrationsgebyrer
 • Variable renter

I skarp kontrast til øvrige lånetyper, er prisen særligt afhængig af størrelsen på din eksisterende gæld. Er dit behov stort, vil det som regel resultere i dyrere omkostninger. Derfor afhænger prisen også på størrelsen af din gæld, men naturligvis har det nye lånebeløb også indflydelse på prisen.
Herunder fremsættes et fiktivt priseksempel på et samlelån. Tallene er vejledende, men kan bruges til at se, hvordan en potentiel besparelse kan se ud, ved at samle lån et sted. Vores eksempel tager udgangspunkt i et stort lån, der består af fire mindre lån. Disse lån har en samlet størrelse, der lyder på 100.000 kr.
De fire mindre lån er optaget hos forskellige kreditorer. De varierer dertil i størrelsen fra 10.000 kr. til 50.000 kr., men har alle en løbetid på 36 måneder. Også renten er forskellig hos hver af de fire lån. Sådan ser den nuværende situation ud (før samlelånet):

 • Lån #1 har et lånebeløb på 50.000 kr., en rente på 15,9 %, og en månedlig ydelse på 1.730 kr.
 • Lån #2 har et lånebeløb på 10.000 kr., en rente på 26,08 %, og en månedlig ydelse på 389 kr.
 • Lån #3 har et lånebeløb på 20.000 kr., en rente på 21,93 %, og en månedlig ydelse på 743 kr.
 • Lån #4 har et lånebeløb på 20.000 kr., en rente på 19,9 %, og en månedlig ydelse på 727 kr.

Ovenstående fire lån resulterer i en samlet månedlig ydelse på 3.589 kr. Efter at de fire gældsposter er samlet til ét lån, ser det således ud:
Det samlede lånebeløb er 100.000 kr., renten er 4,99 %, og den månedlige ydelse er 2.992 kr.
Derfor skaber du en besparelse på 597 kr. om måneden. Det er ikke blot en mindsket ydelse, men er derimod et resultat af, at dine renteudgifter er blevet mindsket i et sådant omfang, at du kan spare 7.164 kr. i løbet af et år. Vær dog opmærksom på, at der ikke er taget højde for etableringsomkostninger ved det nye lån.

Hold øje med lånets ÅOP

Hvis du har i sinde at søge om et samlelån, bør du overveje, hvad du prioriterer højest. Er det vigtigst, at din gæld betales hurtigt af eller foretrækker du at betale en lav månedlig ydelse? Hvis du vælger en lav ydelse, får du mere luft i økonomien, men er dog tvunget til at betale af på lånet i længere tid.
Er du villig til at betale en højere ydelse, skal du ganske vist betale et højere beløb hver måned, men vil også afvikle gælden hurtigere. Derfor er dette én af de mest essentielle overvejelser, der skal gøres forud for, at indgå en aftale om et samlelån. Det har nemlig stor indvirkning på din økonomiske situation.
Inden du accepteret et lånetilbud, bør du altid undersøge lånets ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent). Det er et redskab, der lader dig se lånets årlige udgifter i procent. Det er en god indikator for, hvorvidt lånet har en lav pris eller ej. Samtlige omkostninger medregnes, hvorfor en højere ÅOP medfører et dyrere lån.

Hvordan samles min gæld i et samlelån?

Det er relativt simpelt at samle gæld. Du skal blot synliggøre, at det er dét, der er din interesse, når du skal indhente lånetilbud. Du skal selvfølgelig angive dit ønskede lånebeløb, hvorefter en formel låneansøgning skal indsendes. Derfor kræver det, at du har et indgående kendskab til dine nuværende gældsposter.
Endvidere er det også muligt at øge dit lånebeløb, såfremt dette er et ønske. Hvis det er nødvendigt eller et ønske, skal du blot angive, hvor stort et samlet lånebeløb, der ønskes. Et sådant lån gør det nemt at samle gæld fra flere kreditorer hos én udbyder, hvilket er en fordelagtig handling af flere årsager.
Der er ganske få krav til dig, der ønsker at tegne et samlelån. Ét af disse er, at du har min. ét kvalificeret lån, der kan inddrages i lånet. Ydermere er der også en nedre beløbsgrænse på 5.000 kr., mens den øvre grænse beløber sig til 500.000 kr. hos flere udbyder. Den øvre grænse afhænger dog af dit valg af låneselskab.
Et samlelån er et yderst fleksibelt lån, der nemt kan tilpasses til dine behov. Det er gældende, uanset lånenes størrelse, og hvor stort antal lån, der er tale om. Hvis du ønsker at samle din gæld under ét tag, bør du først lægge en låneplan. Heldigvis er en sådan låneplan ikke synderligt omfattende, og kan laves på kort tid.

Sådan samler du din gæld

Skab et overblik: Du skal starte med at lægge en plan for, hvilke af dine lån, der skal samles til ét lån. Det kræver, at du først skaber et overblik over dine kreditorer, så du kan udvælge de af dine lån, der skal inkluderes. De fleste samler naturligvis alle deres gældsposter.
Beregn restgæld: Du kan ikke udfylde din nye låneansøgning, hvis ikke du har kendskab til størrelsen på din gæld. Derfor skal du naturligvis regne din restgæld sammen til ét beløb, da din potentielt nye långiver skal bruge denne information.
Regn på de månedlige udgifter: Du bør også se nærmere på de månedlige udgifter til de nuværende lån. Det bliver betydeligt nemmere at vurdere en potentiel besparelse, hvis du har et kendskab til de nuværende omkostninger. Tag her højde for både renter og gebyrer.
Fastsæt den månedlige ydelse: Med et overblik over din økonomiske situation, skal du vurdere, hvor stor en månedlig ydelse, du kan betale. Des mere du kan betale af på lånet, des før bliver du gældfri. Omvendt kan du også prioritere en lavere ydelse mod et bedre økonomisk råderum.
Udfyld din låneansøgning: Efter at have skabt et overblik over dine eksisterende gældsposter, har du tilstrækkelig viden til at udfylde din låneansøgning. I denne sammenhæng skal det understreges, at du ikke må nøjes med at sende én ansøgning.

Hvilke lån kan samles i et samlelån?

Du kan samle alle mindre lån i et større samlelån, såfremt de blot hører under kategorien forbrugslån. Det er eksempelvis gældende for nedenstående låntyper:

 • Kreditkortlån
 • Kviklån
 • SMS-lån
 • Minilån
 • Mikrolån
 • Kassekreditter

Alle mindre lånetyper kan samles, uden et specifikt formål, andet end forøget overblik og mindskede udgifter. Som udgangspunkt er der en øvre grænse, der lyder på 500.000 kr., men dette kan dog variere fra udbyder til udbyder. Det er ikke muligt at inkludere større lån med materiel sikkerhed i et samlelån. Hvis du har lån, hvor en større investering er stillet som sikkerhed, kan det derfor ikke inkluderes i din refinansiering. Det er bl.a. gældende for følgende låntyper:

 • Realkreditlån
 • Boliglån
 • Andelsboliglån
 • Billån med sikkerhed

Da SU-lån udbydes af det offentlige, kan dette ligeledes heller ikke samles. Der findes desuden varianter af banklån, der udbydes af danske banker, der ikke kan samles i et samlelån. Hvis du vil samle større lån, hvor der er stillet sikkerhed, skal du konsultere med din privat bank ift. potentiel refinansiering.

Overvejelser forud for et samlelån

Det kan være svært at komme i gang, når man skal træffe store økonomiske beslutninger. Det er naturligvis også gældende i tilfælde af, at du skal optage et samlelån. Derfor er der mange overvejelser, du bør gøre dig, inden du accepterer et lånetilbud.
En række af de overvejelser, der er essentielle at søge sig forud for sammenlægning af flere gældsposter, er de spørgsmål, der er beskrevet herunder.

Hvem skylder du?

Det er meget vigtigt, at du har styr på, hvem du skylder penge til. Du skal ganske vist ikke selv forestå selve overflytningen af din gæld, men du skal dog kende navnene på de banker og kreditinstitutter, du har lånt hos. Gør du ikke det, kan du risikere, at du ikke får indlagt al gæld i dit samlelån.
Derfor er det en god idé at udarbejde en komplet oversigt over dine kreditorer. Det kan gøres ved at tjekke dine betalinger i netbanken, såfremt du betaler af på din gæld. Ellers skal du selvfølgelig i gang med at finde dine regninger frem. Det er dog essentielt, at du ikke springer for let over dette punkt.

Hvad skylder du?

Du skal ligeledes skabe et overblik over, hvad du skylder. Hvis du ikke længere er i besiddelse af de oprindelige lånedokumenter, kan du blot ringe til den eller de kreditorer du har, og få oplyst, hvor meget du skylder. Det er en nødvendighed at have et overblik over, hvad du skylder, så du ved, hvor meget gæld du skal samle. Får du ikke samlet al din gæld, kan du risikere, at det koster dig flere penge, end du sparer ved manøvren. Derfor er det vitalt, at du ikke glipper én eller flere gældsposter. Afdrager du i øjeblikket på gælden, bør du – som angivet herover – kunne skabe et overblik over dine nuværende kreditorer via netbanken.

Hvor meget afdrager du pr. måned?

Endvidere bør du også finde ud af, hvor meget du afdrager pr. måned i øjeblikket. Derved er det betydeligt nemmere at sammenligne nuværende omkostninger med prisen på de lånetilbud, du bliver fremsat. Er du i tvivl om nuværende lånevilkår, er kreditinstitutterne forpligtede til at oplyse herom, hvis du kontakter dem.
Lånevilkårene er særligt vigtige at have kendskab til. Uden et indgående kendskab til disse, er det vanskeligt at vurdere, hvorvidt fremsatte tilbud på samlelån er dyrere eller billigere, end din nuværende løsning. Er du ikke længere i besiddelse af de underskrevne låneaftaler, bør du udbede dig disse hos dine kreditorer.

Hvad er din ÅOP?

Tjek ligeledes dine årlige omkostninger i procent. Det skal naturligvis undersøges for samtlige nuværende gældsposter. Det er essentiel viden, eftersom det er den mest effektive måde at sammenligne de nuværende lån med nye lånetilbud. Har du ikke kendskab til denne, kan din kreditor naturligvis informere dig.
Når du optager et samlelån, vil din ÅOP typisk falde. Derfor vil dit lån også blive billigere. Når du skal afgøre, hvilket af de modtagne refinansieringstilbud, du har modtaget, der er værd at gå videre med, er det især ÅOP, der skal bruges. Husk dog at tage højde for lånenes løbetid, når dets ÅOP bliver vurderet.

Ønsker du at låne flere penge?

I forbindelse med sammenlægning af eksisterende gæld i form af et samlelån, er det ligeledes muligt at øge dit lånebeløb. Derfor skal du vurdere, hvorvidt det er af interesse at øge lånebeløbet, eller du blot ønsker at samle eksisterende gæld. Du kan indhente tilbud på begge dele her på siden.
Det behøver ikke nødvendigvis at være besværligt eller tidskrævende at optage et samlelån. Det kræver dog, at du afsætter en rum tid til at skabe et indgående kendskab til din privatøkonomiske situation og nuværende gæld. Heldigvis er det en opgave, der bør kunne udføres inden for en overskuelig tidsperiode.
Ønsker du ikke at etablere et nyt lån i forbindelse med sammenlægningen af dine øvrige gældsposter, men i stedet at afvikle dine eksisterende lån, bør du overveje én af de følgende to metoder: Sneboldmetoden eller Lavinemetoden. Begge løsninger bruges herunder.

Sneboldmetoden

Dette er en metode, hvor du starter med at betale de mindste lån af først. Herefter begynder du at betale de resterende gældsposter af. Det gøres i størrelsesrækkefølge, hvorfor det kan stilles synonym med en rullende snebold. Det er naturligvis deraf navnet til metoden er opstået.
Fordelen ved at bruge denne metode er, at den virker mere overskuelig. For mange virker den desuden mere motiverende end andre metoder. Årsagen er, at du hurtigere får afviklet dine lån, da små lån er hurtigere at betale af, end et større beløb.
Derfor er denne løsning ideel, såfremt du har optaget mange mindre kviklån eller kreditter med lave beløb. Den er dog ikke synderligt velegnet, hvis du skal afdrage på ét samlet lån.

Lavinemetoden

Denne metode er struktureret på stikmodsat vis af ovenstående. Her starter du med at betale dit dyreste lån af først. Herefter skal du gå videre til det næst dyreste. Som regel er denne metode hurtigere, men stiller dog også højere krav til din disciplin og din økonomiske situation.
Hvis du har overskud i økonomien, er dette en hurtigere metode til vejen mod et større økonomisk råderum og en gældfri tilværelse. Det skyldes, at de dyreste poster vil forsvinde først. Det er dog ikke lige så langt at opretholde motivationen, som ved Sneboldmetoden, da det tager længere tid at afvikle lånene.
Derfor vil du ikke se lånene forsvinde nær så hurtigt. Til gengæld vil de give dig betydeligt mere råderum hver måned. Har du svært ved at overskue din gæld, så er det en god idé at søge professionel gældsrådgivning hos Forbrugerrådet Tænk.

Hvornår er det en god idé at vælge et samlelån?

Hvis du i en længere periode har overvejet, hvorvidt du bør samle dine lån hos én kreditor, men endnu ikke har besluttet, hvorvidt det er en god idé, er der flere ting at overveje. Det kan nemlig ikke altid betale sig at samle dine lån. Er du uheldig, kan du risikere, at samlelånet forværrer din økonomiske situation.
Derfor er det essentielt, at du undersøger samtlige muligheder grundigt. I denne sammenhæng er der mange variabler, der skal inddrages i dine overvejelser. De mest vitale overvejelser beskrives herunder. Sandsynligvis er der ét eller flere af disse punkter, du kan genkende fra din egen situation.

1. Du har mange kreditorer

Overskuelighed er essentielt, når du skal afdrage på lån. Hvis du har en rodet økonomi, er det ikke sikkert, at du kan overskue det hele. Det kan medføre, at du ikke har råd til at betale dine kreditorer, eller at pengene slipper op sidst på måneden. For mange kan dette være en stressfaktor i hverdagen.
I værste fald kan det medføre, at du registreres som dårlig betaler i RKI. Står du registreret her, vil du opleve markante økonomiske problemer efterfølgende. Står du anført i RKI, kan du ikke længere indgå kreditaftaler. Du kan derfor ikke optage lån, få en internetforbindelse, eller købe produkter på afbetaling.
Derfor er det vigtigt, at du er ærlig over for dig selv i denne sammenhæng. Hvis du har for mange kreditaftaler til, at du kan administrere afbetaling af dem alle, er du sandsynligvis på vej mod økonomisk ruin. I en sådan situation kan det kun gå for langsomt med at samle dine gældsposter i ét stort lån.
Som udgangspunkt bør man ikke tegne for meget gæld. Der er selvfølgelig forskel på folk, og derfor er der også forskel på, hvor mange kreditorer man kan administrere. Begynder du at misse indbetalinger, eller er din økonomiske situation for presset, er et samlelån værd at overveje.

2. Du kan minimere dine omkostninger

En anden potentiel indikator for, at det er en god idé at samle sine lån er, at du kan minimere dine månedlige omkostninger. Det er ikke gældende i enhver situation, hvorfor du skal sammenligne dine nuværende lån, og vurdere, hvorvidt et samlelån kan minimere din omkostninger i et omfang, der gør det besværet værd.
Sandsynligvis vil et samlelåns mindre ÅOP retfærdige sammenlægningen, eftersom besparelsen kan være af betydelig størrelse i det lange løb. Inden du træffer en beslutning, er du nødt til at undersøge mulighederne, så du er 100 % sikker på, at det er billigere. Det er det oftest, men der kan ikke stilles nogen garanti.

Hvornår kan det ikke betale sig at optage et samlelån?

Det er – desværre – ikke altid, at et samlelån er den rette løsning. Der findes scenarier, hvor det endnu ikke giver mening at samle dine lån til ét stort. Det er en god idé, at du bliver bekendt med, hvornår det kan og ikke kan betale sig. Er du ikke det, kan du risikere at optage et lån på baggrund af dårlig information.
I nogle tilfælde kan det bedre betale sig at vente, på trods af, at det kan virke attraktivt at samle sine lån. Det er tidligere set, at folk har overbevist sig selv om, at samlelån altid er den bedste løsning. Sådan forholder det sig dog ikke. Herunder præsenteres du for andre variabler, der bør overvejes først.

1. Du kan ikke finde et lukrativt tilbud

Det er ikke altid, at du har held med at finde et tilbud, der er velegnet til din nuværende situation. Derfor er det essentielt, at du altid regner grundigt på, hvorvidt det kan betale sig at samle dine gældsposter til én. Er det ikke favorabelt, ender du blot med at betale et større beløb på den lange bane.
Ovenstående er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at den månedlige ydelse ikke kan nedbringes. Det er udelukkende i få tilfælde, at det ikke kan lade sig gøre. En lavere ydelse medfører dog ikke altid en samlet pris, der er lavere. Derfor skal du ikke blot regne på månedlige omkostninger, men også totalt set.

2. Du har andre muligheder for at betale

Sommetider er løsning ikke helt så ligetil, som det ønskes. Det kræver hårdt arbejde at blive gældfri – det er især gældende, hvis du har sat dig for hårdt. Derfor skal du altid undersøge alternative muligheder, hvis ikke du kan finde et samlelån, der harmonerer med din økonomiske situation.
Der kan potentielt set være en strategi, der egner sig bedre til afvikling af dine lån. Du kan overveje at sælge nogle af dine ting, hvorefter indtjeningen fra disse frasalg kan bruges til afvikling af dine lån. Er det muligt for dig, er det også værd at overveje at tage et ekstra job, som kan give yderligere indkomst til at afvikle gælden.
Der findes et væld af brugbare strategier, der kan benyttes i forbindelse med afviklingen af din gæld. Faktum er, at det afhænger af situationen, hvordan du skal håndtere det. Er din gæld fordelt på både små og større lånebeløb, kan det være en fordel at afvikle den lille gæld først.
Det kan give luft i økonomien, da du hurtigere kan afvikle de små lån. Det giver dig større økonomisk råderum til at afdrage på de større lån senere. Derfor er det altid at foretrække, at de små gældsposter afvikles først. Er mængden af gæld uoverskuelig, kan det dog være fordelagtigt at samle dine lån.

3. Du vil undgå at stifte ny gæld

Hvis du ikke er klar til at stifte ny gæld, så er det næppe den bedste løsning at tegne et samlelån. Mange ser på samlelånet som værende en magisk løsning, der kan eliminere gæld. Sådan forholder det sig dog ikke – og derfor er det heller ikke gratis at sammenlægge dine gældsposter.
Derfor bør du overveje, hvorvidt det er nødvendigt for din økonomi at sammenlægge dine gældsposter. Hvis det ikke er en nødvendighed, er det i nogle tilfælde bedre at benytte Sneboldmetoden, som er beskrevet herover. Dette gør sig særligt gældende, hvis du har tegnet mange forskellige kredit- og låneaftaler.

Krav til at tage et samlelån

Som udgangspunkt er kravene til at tage et samlelån relativt overkommelige. De overordnede krav, der går igen hos de fleste udbydere, lyder som følgende:

 • Du skal være fyldt 18 år, da du ellers ikke er myndig
 • Du må ikke være registreret i RKI eller Debitor Registret
 • Du skal have bankkonto i en dansk bank
 • Du skal have en dansk bopæl

Det skal selvfølgelig understreges, at ovenstående udelukkende er vejledende. Derfor kan de variere fra aktør til aktør. Der er enkelte långivere, der stiller krav til, at du er ældre eller at du indsender billeddokumentation. Endvidere er der også mange långivere, der stiller krav til din økonomi.

Samlelån trods RKI

Som angivet herover, så er dine chancer for at optage et lån relativt små, hvis du er registreret i enten RKI eller Debitor Registret. Står du registreret i ét af disse registre, betragtes du som værende dårlig betaler. Det medfører, at de fleste långivere ikke ønsker at indgå en aftale med dig.
Er du heldig at finde en udbyder, der er villig til dette, vil det næppe være det bedste samlelån, du tilbydes. Kom i stedet ud af RKI eller Debitor Registret, og så saml dine låne. Det kan bedre svare sig. Hvis du gerne vil ud af ét af de to registre, så har du to muligheder:

 • Du kan vente i fem år, hvorefter du automatisk slettes fra registret
 • Du kan betale den eller de regninger, der har forårsaget din registrering

Vil du gøre dig forhåbninger om at sammenlægge dine eksisterende gældsposter, så er en registrering i enten RKI eller Debitor Registret en stopklods på vejen. Er du registreret, er du nødt til at komme ud først.