• Pengesektionen viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån.

Lån til nybyggeri

Gode råd, når du vil låne til nybyggeri

Indfri dine boligdrømme med det rette lån

Mange drømmer om at bygge eget hus, så man både kan få den perfekte grund og fuldstændigt selv bestemme huset og dets indretning. Det kan dog være svært at overskue, hvor stort et budget, man skal have, når man kaster sig ud i byggeri fra grunden af, også hvis det blot handler om en mindre tilbygning til huset.

Hvordan kan jeg sikre mig, at mit nybyggeri ikke bliver for dyrt?

Når man kaster sig ud i at bygge et hus fra grunden, skal du have en buffer i budgettet, da der er stor risiko for at byggeriets forskellige udgiftsposter kan blive overskredet. Det er fornuftigt at lægge cirka 14-16% oveni, så du har råd til at betale uforudsete udgifter undervejs.

Grundlæggende siger man, at du finder det mest økonomisk fornuftige totalbeløb til huskøb såvel som husbyggeri på følgende vis:

Du skal gange din årlige indkomst med tre en halv og herefter lægge din opsparing oven i. Er du gift, skal I selvfølgelig lave en individuel udregning hver og så lægge dem sammen. Til dette totale beløb lægges så en buffer på 14-16% – det findes ved at gange jeres totale beløb med 1,14 eller 1,16.

Find det bedste lån til nybyggeri

Du har mange muligheder, når du skal låne til nybyggeri og forskellige forbedringer af boligen. Mange ved det ikke, men man kan sagtens optage et lån trods at man er registreret i RKI. Disse typer lån vil være fordelagtige, hvis du kun har behov for lidt mindre lånebeløb, såsom bygning af anneks eller anden tilbygning.

En anden fordelagtig type af lån til nybyggeri og boliglån er et realkreditlån med kurssikring, som på fornuftig vis blandt andet kan sikre dig mod kursudsving. Det kommer meget an på den specifikke lånesituation og typen af dit nybyggeri. Kontakt din låneudbyder, da dette er en kompleks sag. Der kan være særdeles gode låneaftaler i sigte, hvis du tager dig tid til at få tilbundsgående rådgivning.

Hvilke udgifter skal man indregne i nybyggeri?

Når du skal lave et samlet budget for nybyggeriet er der mange store såvel som mindre udgiftsposter. Det kan variere en del, hvilke poster og hvor mange – men her lister vi mest almindelige uforudsete udgifter ved nybyggeri:

  • Advokat, byggesagkyndig og andre eksperter: Du skal huske at professionel vejledning, arkitekter og det fx at skaffe byggetilladelse koster.
  • Udgifter i forbindelse med anlægning af have, terrasse og garage udenfor
  • Alle installationer inde i huset – herunder gulvbelægning, elementer og maskiner særligt til køkken og badeværelse.
  • Byggemodning: Det koster at få boligen tilsluttet vand, el, netkabler og kloak. Husk også at der er diverse afgifter såvel som almene udgifter ved at skaffe jord og andre materialer væk.

Sæt dig derfor grundigt ind i reglerne for lige præcis den type nybyggeri, du vil lave – så får du et solidt budget og en realistisk byggeplan, som vil gøre drømmehuset til virkelighed. Og husk også at være opmærksom på omkostningerne ved et lån, altså ÅOP.